Analiza de risc se efectueaza inaintea instituirii masurilor de securitate si se revizuieste in una din urmatoarele situatii:
– cel putin odata la 3 ani, pentru corelarea cu dinamica parametrilor interni si externi care genereaza si/sau modifica riscurile la securitatea fizica a unitatii;
– in cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate la unitatea respectiva;
– in cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, functionale sau a obiectului de activitate al unitatii.

Angajatorul are obligatia generala de a asigura starea de securitate si de a proteja sanatatea lucratorilor.
Evaluarea riscurilor are drept obiectiv sa permita angajatorului adoptarea masurilor de prevenire/protective adecvate cu referire la prevenirea riscurilor profesionale, informarea lucratorilor, formarea lucratorilor, implementarea unui sistem de management care sa permita aplicarea efectiva a masurilor de protectia muncii. Intocmim evaluari de riscuri in baza identificarii pericolelor existente, folosind motoda clasica I.N.C.D.P.M.
Principiul metodei presupune identificarea tuturor factorilor de risc din locul de munca analizat pe baza unor liste de control prestabilite si cuantificarea dimensiunii riscului pe baza combinatiei dintre gravitatea si frecventa consecintei maxim previzibile.
In cadrul unei organizatii evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesonala este esentiala pentru prevenirea intamplarii accidentelor de munca si asigurarea unui mediu de lucru sigur si sanatos.

 

Distribuie aceasta pagina